Aktivnosti Fonda

 

30.09.2016.

Svečanim polaganjem kamena temeljca počela je izgradnja dvije zgrade solidarnosti u Petrovcu. Projekat koji zajednički realizuju Opština Budva i Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju vrijedan je 3,1 milion eura. Namijenjen je za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih sa teritorije Opštine Budva.
Projektom je predviđeno 57 stanova - 12 garsonjera, 28 jednosobnih, 16 dvosobnih i jedan trosoban stan i 79 garaža. Izvođač radova je Konzorcijum „Zlatibor inžinjering“ doo Podgorica, „Z&N MONTE GRADNJA“ doo Podgorica, „RAMEL“ doo Nikšić, „VIRMONT“ doo Bar i „Timing“ doo Podgorica.
Rok za završetak radova je 18 mjeseci.

 

11.08.2016.

Gradnja dvije zgrade u naselju Seljanovo u Tivtu u potpunosti je završena a ključevi predati budućim stanarima. Od ukupno 140, Crnogorskom fondu pripalo je 33, a Opštini Tivat 107 stanova za radnike lokalne uprave Tivta, njenih javnih preduzeća i ustanova, kao i zaposlene u državnoj upravi. Opština je takođe dodijelila 25 stanova stanarima nekadašnjih „švedskih baraka“ koje su se nalazile na lokaciji novosagrađenih objekata.
Opština Tivat je za ovu namjenu dodijelila zemljište oslobođeno komunalija, dok ukupna vrijednost projekta iznosi 10,5 miliona eura. Objekti su izgrađeni u predviđenom roku, a radove je izvela firma „Montas Engineering“ doo iz Podgorice.

 

04.07.2016.

Zajednički projekat Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju i Opštine Plužine je završen, a ključevi stanova danas su uručeni kupcima koji su izmirili ugovorenu cijenu. Stanovi su namijenjeni zaposlenima u lokalnoj upravi, državnim firmama i članicama Fonda. Vodilo se računa i o socijalno ugroženim kategorijama, te je Vlada otkupila 11 stanova koje će usmjeriti za rješavanje stambenog pitanja pomenute kategorije stanovništva.
Od ukupno 58 stanova, 10 je garsonjera, 37 jednosobnih, 7 dvosobnih i četiri trosobna stana, a objekat sadrži i dva poslovna prostora. Vrijednost projekta je nešto manje od 2 miliona eura, a izgrađen je po najsavremenijim standardima i usklađen sa potrebama podneblja.

 

18.02.2015.

Predsjednik Odbora CFSSI Danilo Popović i gradonačelnik Tivta Ivan Novosel potpisali su ugovor o gradnji dvije stambene zgrade u tivatskom naselju Seljanovo, na lokaciji na kojoj se nalaze tzv. švedske barake.

Zgrade sa ukupno 140 stanova namijenjene su zaposlenima u lokalnoj upravi i organima državne vlasti u Tivtu, a u njima će stanove dobiti i 24 stanara švedskih baraka po povlaštenim uslovima.

Vrijednost ovog projekta je oko 6 miliona eura, a rok izgradnje godina dana.

 

14.10.2013.

Danas su svečano uručeni ključevi stambeno-poslovnog objekta od 25 stanova u Mojkovcu, kojeg su zajednički realizovali Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju i Opština Mojkovac.
Stanovi su namijenjeni zaposlenima u lokalnoj upravi, državnim organima i članicama CFSSI. Objekat je izgrađen kvalitetno i po najsavremenijim standardima gradnje, prilagođen je licima sa posebnim potrebama, a budućim korisnicima obezbijeđeni su lift i centralno grijanje. Od ukupno 25 stanova, 5 je garsonjera, 6 jednosobnih i 14 dvosobnih, a cijena metra kvadratnog iznosi 600 eura.
Izvođač radova je konzorcijum kompanija KOMPAS d.o.o. iz Bijelog Polja i BEMAX d.o.o. iz Podgorice. Vrijednost projekta je oko 1,1 milion eura.
Svečanom uručenju ključeva prisustvovali su predstavnici Opštine Mojkovac, CFSSI, OSP Mojkovac, UPCG kao i predstavnici medija.

12.08.2013.

U ponedeljak, 12. avgusta 2013. godine u 10 časova, održana je svečanost povodom završetka radova na stambenom kompleksu od 270 stanova u naselju Topolica – Bjeliši, Bar.

Projekat gradnje zajednički su realizovali Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI), Opština Bar i OSP Bar. Stanovi su namijenjeni zaposlenima u lokalnoj upravi, državnim organima i članicama CFSSI, a izgrađeni su po najsavremenijim ekološkim i standardima energetske efikasnosti. To su prve stambene zgrade u Crnoj Gori koje posjeduju sistem solarnog grijanja, što će njihovim korisnicima smanjiti troškove za utrošenu električnu energiju za pedeset odsto.

Projektom je predviđeno 108 jednosobnih od 45 do 50 m2 i 162 dvosobna stana od 65 do 70 m2, a njihova prodajna cijena je 780 eura po metru kvadratnom. Izvođač radova je kompanija “Čelebić” iz Podgorice. Vrijednost projekta je 12.100.000 eura.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Vlade Crne Gore, Opštine Bar, CFSSI, izvođača radova, javnih ustanova i preduzeća iz Bara, medija, kao i korisnici stanova, kojima su u okviru svečanosti uručeni ključevi od stanova.

26.04.2013.

Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju  i kompanija „Čelebić“ d.o.o. iz Podgorice potpisali su Ugovor o građenju stambeno-poslovnog objekta u Budvi, na urbanističkoj parceli br.4 u naselje Rozino, koju je za ovu svrhu dodijelila Opština Budva. Objekat vrijednosti oko 6 miliona eura sadržaće 131 stambenu jedinicu i 3 poslovna prostora, a gradiće se po sistemu „ključ u ruke“. Rok za završetak radova je 14 mjeseci od uvođenja izvođača u posao.


14. 12. 2012.

Danas , sa početkom u 11 časova, održano je svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju stambenog objekta na Tuškom putu, DUP „Servisno-skladišna zona“ u Podgorici.

Objekat za kolektivno stanovanje, kojeg će činiti dvije lamele sa ukupno 169 stambenih jedinica, namijenjen je za rješavanje stambenih potreba zaposlenih sa teritorije Opštine Podgorica, a zajednički će ga realizovati CFSSI i Sindikalno povjereništvo glavnog grada Podgorice, koje je za ovu svrhu od Opštine Podgorica na pomenutoj lokaciji dobilo plac i besplatno komunalno opremanje istog.

Izvođač radova je građevinska kompanija Cijevna Komerc d.o.o. iz Podgorice, a rok za završetak objekta je 14  mjeseci od uvođenja izvođača u posao.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika Podgorice Vladan Vučelić, predsjednik Odbora direktora CFSSI Danilo Popović, izvršni direktor CFSSI Boris Mihailović, predsjednik Sindikalnog povjereništva glavnog grada Goran Dragović, generalni sekretar Saveza sindikata Zoran Masonić, pomoćnik ministra održivog razvoja i član Odbora CFSSI Marko Čanović, predsjednik Skupštine UPCG Ivan Mitrović, predstavnici izvođača radova i mnogi drugi.

18. – 20.09.2012.

POSJETA DELEGACIJE KINE CRNOGORSKOM FONDU ZA SOLIDARNU STAMBENU IZGRADNJU

Na predlog komesara Razvojne banke Kine za Srbiju i region Lei Jufenga, a na poziv Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju, delegacija Kine boravila je u trodnevnoj posjeti CFSSI-u.

Delegaciju Kine činili su pomenuti predstavnik Razvojne banke Kine i zamjenica generalnog direktora Čungking međunarodne korporacije za ekonomsku i tehničku saradnju (CICET) Tian Juan sa saradnicima.

Razlog organizovanja ove posjete bila je želja i interes kineske strane da procijeni mogućnost ulaska na crnogorsko tržište kroz saradnju sa CFSSI-om odnosno investiranje u neke od najznačajnijih budućih projeka CFSSI-a. Na sastancima koji su organizovani tokom ove posjete, akcenat je, između ostalog, stavljen na potencijalnu saradnju na projektima izgradnje Eko naselja „Kavač“ u Kotoru i Eko sitija na lokaciji Bandići u Opštini Danilovgrad.

U tom smislu, u srijedu, 19. septembra 2012. godine delegacija Kine, zajedno sa predstavnicima CFSSI-a na čelu sa predsjednikom Odbora direktora Danilom Popovićem, kao i predstavnicima Vlade i Unije poslodavaca, posjetila je Opštinu Kotor, gdje je na sastanku održanom sa predsjednicom Majom Ćatović i njenim saradnicima razgovarala o saradnji na izgradnji naselja „Kavač“. Ovaj projekat od velikog značaja za Opštinu Kotor i zaposlene u njoj, pored oko 1500 stambenih jedinica, sadržaće i sve prateće objekte koji će zajedno činiti urbanu i funkcionalnu cjelinu.

Sledećeg dana, u četvrtak, 20. septembra, organizovan je sastanak u Opštini Danilovgrad, na kome je predsjednik Opštine Branislav Đuranović sa svojim saradnicima upoznao delegaciju Kine i predstavnike CFSSI-a i Vlade sa investicionim ambijentom u ovoj Opštini. Takođe je istaknut značaj izrade novog Prostorno-urbanističkog plana, čime će se u najskorijem periodu steći uslovi za početak realizacije ovog značajnog projekta.

Po riječima predsjednika Odbora CFSSI-a Danila Popovića, ovim projektom predviđeno je zbrinjavanje svih kategorija stanovništa koje do sada nijesu bile u mogućnosti da riješe stambeno pitanje, kao i miješanje socijalnih grupa. Buduće naselje, tj. eko grad imaće optimalne uslove za humano stanovanje po svjetskim standardima u kojem će se stvoriti mogućnost za otvaranje velikog broja novih radnih mjesta. Uz to, naselje će se graditi po najvišim ekološkim standardima uz maksimalno korišćenje obnovljivih izvora energije, što budućim stanarima nudi prednost u pogledu jeftinijeg i kvalitetnijeg življenja.

Predstavnici CICET-a izrazili su svoju zainteresovanost i spremnost da započnu saradnju sa Crnogorskim fondom za solidarnu stambenu izgradnju kako na ova dva projekta gradnje, tako i na ponovnom pokretanju proizvodnje u Crnoj Gori i uvozu određenog građevinskog materijala visokog kvaliteta iz Kine. Kroz Protokol o saradnji koji je u pripremi, dvije strane će i formalno iskazati spremnost za buduću saradnju. Razvojna banka Kine dala je punu podršku pomenutim projektima i saradnji dviju strana, a takođe je izrazila želju da uzme učešće u projektima u smislu njihovog finansiranja.

Jedan od razloga koji ide u prilog izvjesnom početku realizacije kako ovih projekata, tako i saradnje kineskih i crnogorskih partnera, svakako je i svesrdna podrška Vlade Crne Gore, koja kroz Međuvladinu komisiju za ekonomsku i trgovinsku saradnju Kine i Crne Gore radi na jačanju poslovne saradnje ovih dviju zemalja.

13.07.2012.

Predsjednik Odbora direktora CFSSI Danilo Popović, predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić i i pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević, položili su kamen temeljac za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa u naselju „Nikoljac“ u Bijelom Polju. Kompleks čine tri objekta sa ukupno 140 stambenih jedinica, koje zajednički finansiraju Opština Bijelo Polje, CFSSI i MUP i čija je vrijednost prelazi 6 miliona eura. Izvođač radova će biti konzorcijum kompanija iz Bijelog Polja, a rok izgradnje je 18 mjeseci.
Prema riječima Danila Popovića, stanovi će biti moderni i komforni, imaće centralno grijanje i gradiće se kvalitetno kao i svi stanovi koje je dosad izgradio Fond.
Polaganju kamena temeljca prisustvovali su i Tarzan Milošević, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Zoran Masoničić, generalni sekretar Saveza sindikata i mnogi drugi.


27.06.2012.

Povodom završetka zgrade solidarnosti u Rožajama, upriličena je svečanost na kojoj su predsjednik Opštine Rožaje Nusret Kalač i predsjednik Odbora direktora CFSSI Danilo Popović predali ključeve budućim stanarima zgrade. U izgradnju objekta, koji se sastoji od tri lamele sa ukupno 54 stambene jedinice, uloženo je 1,7 miliona eura, a Opština Rožaje je dodijelila besplatan plac i komunalije. Predsjednik Opštine Rožaje najavio je nastavak saradnje sa Fondom kroz izgradnju barem još jednog objekta. Izvršni direktor CFSSI Boris Mihailović rekao je da su ovom prilikom ključeve dobile 22 porodice, te da se potpuno useljenje zgrade očekuje do kraja ljeta.

12.04.2012.

Danas je u Budvi održana konferencija za novinare, organizovana povodom završetka izgradnje objekata, koje su zajednički realizovali Opština Budva i Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju.

O saradnji CFSSI- a i Opštine Budva, kao i o samom projektu, govorili su Danilo Popović, predsjednik Odbora direktora Fonda, Lazar Rađenović, predsjednik Opštine Budva, Ivan Mitrović, član Odbora direktora Fonda ispred Unije poslodavaca i Boro Marković, vlasnik građevinske kompanije „Vjesnik d.o.o.“, Podgorica, koja je izvodila radove na jednom od objekata – Lameli C.

Stambene jedinice izgrađene u okviru dva objekta, tačnije 30 u Lameli B i 77 u Lameli C, namijenjene su za rješavanje stambenog pitanja zaposlenih u lokalnim i državnim institucijama u Budvi. Za njihovu izgradnju, Opština Budva je dodijelila besplatno zemljište i infrastrukturu. Objekti sadrže poslovne prostore za prateće aktivnosti, podzemnu garažu, sopstveni agregat za slučaj nestanka električne energije, moderne sprinkler sissteme i sisteme za provjetravanje i odimnjavanje garaže, kao i svu standardnu savremenu opremu. Vrijednost investicije je 5,5 miliona eura. Na konferenciji je najavljen početak gradnje još jednog objekta sa 131 stambenom jedinicom.

Nakon konferencije, prisutni su zajedno sa predstavnicima medija obišli izgrađeni objekat.

02.04.2012.

Danas je u Baru održan sastanak rukovodstva Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju i NLB Montenegrobanke sa predstavnicima organa lokalne uprave, državnih institucija i preduzeća sa teritorije Opštine Bar, na kojem je predstavljena ponuda NLB banke za kreditiranje kupaca stanova solidarnosti koji se u okviru stambenog kompleksa grade u naselju Topolica-Bjeliši. NLB banka je zainteresovanim kupcima stanova ponudila mogućnost dobijanja kredita na 20 godina sa kamatnom stopom od 5% plus EURIBOR, što trenutno iznosi 6,625% ili fiksnom kamatnom stopom od 7,5% godišnje.(pogledajte ponudu)
 

Stambeni kompleks kojeg čine 3 objekta sa ukupno 270 stanova, jedan je od najznačajnijih projekata u Opštini Bar koji će omogućiti zaposlenima sa njene teritorije da riješe stambeno pitanje pod veoma povoljnim uslovima, uz cijene kvadratnog metra od najviše 780 eura. Zgrade će biti veoma dobrog kvaliteta, građene u skladu sa najvišim ekološkim i standardima energetske efikasnosti.

Nakon sastanka, svi prisutni zajedno sa predstavnicima izvođača radova – Konzorcijuma kompanija „Čelebić“ i „Zetagradnja“ i predstavnicima medija, obišli su gradilište.

26.03.2012.

Danas je  potpisan   Protokol o saradnji na osnivanju Stambene štedionice između italijanske kompanije Infogroup i Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju. Potpisali su ga Paolo Renci, generalni direktor Infogroup-a i Danilo Popović, predsjednik Odbora direktora Fonda.

Italijansku delegaciju su, pored Rencija, činili i Đanpaolo Moskati, potpredsjednik Infogroup-a, Bruno Đanoni, odgovorno lice Sektora prodaje Infogroup-a, Alfredo Paskineli, predsjednik kompanije Sempla, Rikardo Parasporo, predstavnik banke Intesa Beograd i Pjero Papini, predstavnik konzorcijuma TT&T.

Delegaciju CFSSI-a su pored Danila Popovića činili Boris Mihailović, izvršni direktor CFSSI-a i Mijat Mijatović, savjetnik predsjednika Odbora direktora.

Prisutnim gostima obratio se ambasador Italije, Serđo Barbanti, koji je istakao da daje punu podršku ovom projektu i da će se, kao i do sada, zalagati za razvoj i intenziviranje privredne saradnje Italije i Crne Gore. Potpisivanju Protokola prisustvovali su i potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović, šef kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori Đulio Moreno, članovi Odbora direktora Fonda, predstavnici Saveza sindikata i drugi.

Potpisivanjem Protokola napravljen je prvi korak ka pokretanju projekta osnivanja prve Stambene štedionice u Crnoj Gori, po ugledu na razvijene zemlje Evrope. Stambena štedionica će se baviti namjenskim prikupljanjem depozita od strane pravnih i fizičkih lica i posle određenog vremena štednje odobravanjem kredita za kupovinu ili opremanje stanova, kao i održavanje postojećeg stambenog fonda. Uslovi pod kojima će se odobravati krediti biće značajno povoljnijih od onih koje trenutno nude finansijske institucije.

Treba naglasiti i da Vlada Crne Gore i Centralna banka podržavaju projekat, a takođe su pružili veliku podršku CFSSI-u tokom pripreme Zakona o stambenim štedionicama, koji se nalazi u proceduri usvajanja.

23.03.2012.

Na poziv Nacionalne asocijacije za socijalno stanovanje iz Jermenije, predstavnik CFSSI-a izvršni direktor Boris Mihailović prisustvovao je međunarodnoj Konferenciji o socijalnom stanovanju pod nazivom “Partnerstvo za socijalno pristupačno stanovanje” koja je održana 21. i 22. marta 2012. godine u Jerevanu, Jermenija. Saradnja između CFSSI-a i Nacionalne asocijacije za socijalno stanovanje Jermenije otpočela je prošle godine posredstvom DIGH-a ( holandskog garantnog fonda za socijalno stanovanje ) i CECODHAS-a (krovne organizacije evropskih asocijacija za socijalno stanovanje) koji su preporučili kolegama iz Jermenije da posjete Crnu Goru i upoznaju se sa aktivnostima CFSSI-a na polju socijalnog stanovanja. Nakon posjete, kolege iz Jermenije su iskazale interesovanje za model koji primjenjuje CFSSI nakon čega je i uslijedio poziv na konferenciju. Predstavnik CFSSI-a je na konferenciji održao prezentaciju na temu "Uloga privatno-javnog partnerstva na polju socijalnog stanovanja u Crnoj Gori". Konferenciji su prisustvovali predstavnici svih relevantnih asocijacija za socijalno stanovanje iz EU ali i iz zemalja Centralne i Istočne Evrope.

8.03.2012.

Delegacija Razvojne banke Kine, koju je predvodio direktor za Srbiju i Crnu Goru Lei Yueng posjetila je CFSSI, gdje im je predsjednik Odbora direktora CFSSI, Danilo Popović sa saradnicima, prezentirao ulogu Fonda u Crnoj Gori, kao i realizovane i planirane projekte.
Predstavnici Razvojne banke Kine saopštili su da je ta finansijska institucija spremna na partnerstvo sa Crnogorskim fondom za solidarnu stambenu izgradnju(CFSSI) u oblasti sindikalne gradnje i u predstojećem periodu sagledaće sve mogućnosti razvoja saradnje.
Predstavljajući svoju instituciju gosti su istakli da se Razvojna banka Kine rangira kao prva kada se radi o finansiranju razvojnih projekata u Kini, evro-azijskom kontinentu i svijetu. Raspolaže kapitalom od 63 milijarde juana, a u razvojne projekte širom svijeta do ove godine plasirala je 210 milijardi dolara.
Banka većinom učestvuje u realizaciji projekata u oblastima infrastrukture i energetike sa posebnim akcentom na obnovljive izvore energije, bavi se i komercijalnim poslovima i pažljivo bira partnere sa kojima pokreće realizaciju razvojnih projekata.
Gosti su pozitivno ocijenili predlog CFSSI da se domaći izvođači povežu sa srodnim firmama iz Kine. Smatraju bitnim povezivanje kineskih kompanija koje se bave proizvodnjom kvalitetnih građevinskih materijala sa crnogorskim, pošto se na ovdašnjem tržištu pojavljuju proizvodi niskog kvaliteta zbog čega se stvara slika o niskim standardima kineske industrije.
Prezentirane projekte ocijenili su veoma interesantnim i ukazali da je za njihovo uključenje značajna i podrška Vlade, koja je pored Sindikata i Unije poslodavaca, treći ravnopravni suvlasnik CFSSI.
Predsjednik Odbora direktora CFSSI Danilo Popović obavijestio je goste da je Fond od osnivanja izgradio više od 1.000 stanova u svim crnogorskim opštinama, počinje gradnju tri zgrade sa 270 stanova u Baru i zgradu u Budvi, planira gradnju ekoloških naselja na Primorju i u unutrašnjosti, kao i stambeni kompleks na lokaciji između Podgorice i Danilovgrada. Taj kompleks sastojao bi se od tri cjeline. Prve dvije sadržale bi stanove različitih kategorija od skupih do jeftinih u odnosu na cijene na tržištu, a treći bi bio tzv. diplomatsko naselje, namijenjeno najzahtijevnijim kupcima. Čitav kompleks imao bi sve prateće sadržaje počevši od parkinga, škole, vrtića, uslužnih radnji do šoping centara i bazena.
On je objasnio da se svi stanovi grade po najvišim evropskim standardima adekvatnim podneblju i ambijentu u kome se nalaze, sa posebnim akcentom na energetsku efikasnost i ukazao da se prodaju po cijenama nižim od tržišnih 40 do 50 odsto jer je cilj njegovih osnivača rješavanje stambenog pitanja za što veći broj građana.
Sagovornici su se složili da su načelno spremni za početak saradnje i dogovorili da projekte sa detaljnim informacijama dostave nadležnim tijelima. Razvojna banka Kine do sada nije bila pristutna u Crnoj Gori.

26.01.2012.

Danas je u Podgorici održan Okrugli sto na temu „Unapređenje energetske efikasnosti u građevinarstvu u Crnoj Gori“, kojeg je, kao dio IPA projekta – EU Build Energy Efficiency“, organizovala Unija poslodavaca Crne Gore. Pored predstavnika UPCG, Udruženja turskih proizvođača građevinskih materijala (IMSAD) i ekonomske sekcije Ambasade Turske u Crnoj Gori, Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici CFSSI-a i ostalih preduzeća koja posluju u građevinskom sektoru. Na skupu je saopšteno da energetska efikasnost, kao resurs „broj jedan“, predstavlja jedan od najefikasnijih načina za poboljšanje sigurnosti snabdijevanja energijom, smanjenje uvozne zavisnosti i smanjenje emisija štetnih gasova i drugih zagađivača, te da je posebno važno da se u narednom periodu snažnije ulaže u razvoj finansijskih instrumenata i mehanizama koji mogu pomoći ukupnom unapređenju energetski efikasnih proizvoda i metoda u sektoru građevinarstva.

20.12.2011.

Da bi obilježio početak nove godine i najavio buduće projekte , Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju je 20.decembra 2011.godine organizovao "Novogodišnji prijem", kojem su prisustvovali predstavnici Vlade, gradonačelnici  opština, predstavnici Saveza sindikata, Unije poslodavaca, diplomatskog kora,  poslovni partneri  Fonda kao i predstavnici medija. Nakon prezentacije dosadašnjih rezultata, trenutnih aktivnosti i projekata planiranih za 2012.godinu, upriličen je i prigodan koktel.  

25.11.2011.

Crnogorska delegacija na čelu sa Upcg i predstavnicima građevinskog, bankarskog, NVO sektora, Ministarstva održivog razvoja, kao i CFSSI-a, prisustvovala je trećem međunarodnom Samitu o kvalitetu građenja "Globalna konkurencija i održivost energetske efikasnosti" koju je u organizaciji Asocijacije turskih  proizvođača građevinskih  materijala (IMSAD) održan  od 20. do 24. novembra u Istanbulu, a u okviru IPA projekta "EU Build Energy Efficiency". Tema Samita bilo je  pronalaženje mehanizama za kvalitetniju implementaciju energetske efikasnosti u građevinarstvu, a tom prilikom je i potpisana Deklaracija o energetskoj efikasnosti, oko čijeg sadržaja su se usaglasile delegacije zemalja učesnica.

23.11.2011.
Danas je u Baru potpisan Ugovor između Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu gradnju i konzorcijuma kompanija Čelebić d.o.o. i Zetagradnja d.o.o. na osnovu kojeg će u ovoj opštini biti izgrađene tri stambene zgrade sa 270 stanova solidarnosti.
Ugovor su u ime Fonda i Konzorcijuma potpisali njihovi izvršni direktori, Boris Mihailović i Milašin Borović. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević, predsjednik Odbora direktora Fonda Danilo Popović, pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma Danilo Gvozdenović, direktor Direkcije za javne radove Žarko Živković, kao i rukovodioci Unije poslodavaca, Saveza sindikata Crne Gore, Opštinskog sindikalnog povjereništva Bar i barskih preduzeća koja će u ovim zgradama obezbijediti stanove za svoje radnike.
Svaka od tri stambene zgrade će imati po 90 stanova, a po strukturi će biti jednosobni i dvosobni. Rok za završetak projekta je 16 mjeseci.

24.10.2011.

Na Konferenciji o socijalnom stanovanju u organizaciji CEKODAS-a (Evropski komitet za koordinaciju socijalnog stanovanja), koja je održana od 19. do 21.oktobra u Varšavi, učešće je uzeo i predstavnik  Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju, izvršni direktor Boris Mihailović. On je u okviru tematskog seminara pod nazivom " Modeli za razvoj pristupačnog stanovanja" održao prezentaciju o aktivnostima koje u ovoj oblasti sprovodi CFSSI, kao prva institucija u ovom regionu Evrope koja na ovakav način rješava stambenu problematiku. Cekodas je i ovom prilikom prepoznao značaj Fonda, posebno ističući doprinos koji svojim primjerom stambene politike daje zemljama u regionu.  

24.08.2011.

U okviru cjelodnevne svečanosti upriličene povodom 4. avgusta – dana Opštine Plužine, položen je kamen temeljac budućeg stambenog objekta sa 54 stambene jedinice, kojeg će u saradnji sa Opštinom Plužine realizovati Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju. Od ukupnog broja stambenih jedinica, 21. će biti ponuđena na prodaju u okviru Vladinog projekta „1000 + stanova“, a rok za izgradnju objekta je 12 mjeseci. Svečanom polaganju kamena temeljca su pored čelnika Opštine Plužine prisustvovali i Predsjednik Odbora direktora Fonda Danilo Popović, Izvršni direktor Boris Mihailović, član Odbora, potpredsjednik Unije poslodavaca Ivan Mitrović i dr. .

10.06.2011.

Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić posjetio je danas Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju, gdje je razgovarao sa rukovodstvom Fonda.

Predsjednik borda direktora Danilo Popović upoznao je Predsjednika Vlade sa dosadašnjim aktivnostima i planovima Fonda, čiji je cilj da se korisnicima Fonda pod povoljnijim uslovima na kvalitetan način omogući rješavanje stambenog pitanja.

Popović je ukazao na činjenicu da je Fond u saradnji sa lokalnim samoupravama do sada realizovao izgradnju hiljadu stambenih jedinica u gotovo svim opštinama u Crnoj Gori i najavio da je isto toliko planirano da se izgradi do kraja godine.

Ovi rezultati potvrda su opravdanosti partnerstva Vlade, Sindikata i Unije poslodavaca, kazao je predsjednik Vlade Igor Lukšić. On je u tom kontekstu ukazao na dalju potrebu rješavanja jednog od osnovnih egzistencijalnih pitanja, kako za zaposlene u državnoj upravi tako i za one koji su zaposleni u privatnom sektoru. Premijer Lukšić je istakao da posebnu pažnju treba posvetiti davanju olakšica za stambeno zbrinjavanje penzionera, imajući u vidu nemogućnost da se kreditno zadužuju po tržišnim kriterijumima.

Važnim je ocijenjena činjenica da će stambeni objekti biti izgrađeni u skladu sa ekološkim standardima i principima energetske efikasnosti sa izuzetno visokim stepenom kvaliteta gradnje, što će doprinijeti udobnosti i smanjenju troškova života budućim korisnicima Fonda.

04.01.2011.

U prisustvu predsjednika Opštine Nikšić, predstavnika Crnogorskog fonda i ostalih zvanica, danas je u Sportskom centru u Nikšiću, sa početkom u 12 časova, organizovana svečana dodjela ključeva. Objekat sa 85 stambenih jedinica izgradjen je kroz partnersku saradnju Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju i lokalne uprave, dok su ključeve stanova dobili zaposleni u opštini, MUP-u, Ministarstvu odbrane, Bolnici i nekoliko kolektiva sa teritorije Opštine Nikšić. Takođe je najavljena dalja saradnja Fonda i Opštine na realizaciji još jedne stambene zgrade.

07.03.2011.

Bar - Konferencija za štampu - Opština Bar

Konferenciju su sazvali Opština Bar, OSP Bar i CFSSI, sa ciljem predstavljanja projekta izgradnje stanova solidarnosti za potrebe zaposlenih u Baru. 

Opština Bar je dodijelila OSP Bar tri urb.parcele: A-8, A-9 i A-10 u zahvatu DUP-a „Topolica-Bjeliši“ u Baru, za navedenu namjenu, po izboru sa javnog tendera.

 OSP Bar sa CFSSI je organizovao izradu projektne dokumentacije za ove stambene objekte, koja je povjerena „Ing-Investu“ iz Danilovgrada i „Planet-Clusteru“ iz Barselone. 

Namjera Investitora je izgradnja stambenih energetski održivih objekata sa upotrebom obnovljivih izvora energije, gdje je akcenat stavljen na primjenu solarnih sistema, jer je Bar grad sa najvećim brojm sunčanih dana u ovom regionu. 

Dogovoreno je da se po kolektivima iskažu potrebe u strukturi i broju stanova, te da se posao raspodjele obavi u organizaciji OSP Bar i predstavnika Opštine Bar i CFSSI-a. 

Planirani početak izgradnje predvidjen je za avgust mjesec t.g., a završetak gradnje sva tri objekta paralelno za 18 narednih mjeseci. 

Opština Bar će kupiti 30 od planiranih 270 izgradjenih stanova za potrebe socijalno ugroženih kategorija sa područja svoje Opštine.

04.03.2011.

Izgradnja dvije zgrade na Tuškom putu za potrebe zaposlenih sa teritorije Podgorice

Ugovor o početku gradnje dvije zgrade na Tuškom putu u skladišnoj zoni, a za potrebe zaposlenih sa teritorije Podgorice, potpisali su  predstavnici Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju i Sindikalnog povjereništva Glavnog grada.

Na toj lokaciji će biti izgrađeno između 150 i 180 stanova, po cijeni od 650-700 eura po kvadratnom metru, a tender za izvođenje radova biće raspisan najkasnije do prvog maja, nakon čega bi odmah uslijedilo postavljanje kamena temeljca. Rok za završetak izgradnje obje zgrade je 15 mjeseci.

23.10.2009.
Kotor - Crnogorski Fond za solidarnu stambenu izgradnju gradiće u Kotoru stambeno naselje kapaciteta od tri do četiri hiljade stanovnika na lokaciji koju je Opština, uz saglasnost odbornika u lokalnom parlamentu, krajem 2008. godine dodijelila državnim ustanovama.
Na  sastanku, koji je inicirala gradonačelnica Marija Ćatović sa predstavnicima Fonda i državnih ustanova, dogovoreno je da se krene u zajednički projekat izgradnje stambenog naselja gdje bi svi zainteresovani, po najpovoljnijim cijenama, mogli riješiti stambeno pitanje.
Riječ je o lokaciji u katastarskoj opštini Dub u blizini ulaza u tunel Vrmac gdje je Opština dodijelila ukupno 16.304 kvadrata zemlje.
Carinarnica Kotor dobila je 1.579 kvadrata, opštinski sindikat 2.209, Opšta bolnica 1.508, Dom zdravlja 1.508, Ministarstvo prosvjete 2.390, Uprava policije - ispostava Kotor 4.585, Agencija za nacionalnu bezbjednost 1.799 i Osnovni sud u Kotoru 726 kvadrata.
Ćatović je kazala da su skoro svi predstavnici ustanova, kojima je Opština dodijelila placeve, pristali da uđu u taj projekat, te da su predstavnici nekih državnih ustanova već potpisali sporazum sa zadrugom o izgradnji stanova solidarnosti.
Predsjednik Odbora direktora Crnogorskog Fonda za solidarnu stambenu izgradnju Danilo Popović kazao je da Fond ima oko 3.250 članica i da je u svim gradovima Crne Gore obezbijedio placeve za tu namjenu, kao i da je jedna od najkvalitetnijih lokacija u Kotoru.


12.10.2009.
SPORAZUM

Predstavnici crnogorskog Fonda za solidarnu stambenu izgradnju i Erste banke potpisali su danas Ugovor o poslovnoj saradnji, koji bi trebalo da obezbijedi povoljnije uslove finansiranja gradnje i kreditiranja kupovine stanova.

Predstavnici Fonda i banke kazali su da se Sporazum odnosi na finansiranje stambene gradnje, odnosno odobravanje kredita krajnjim kupcima.

To je prvi korak kojim banka pokušava da stimuliše krajnje korisnike Fonda, odnosno da im omogući relevantno kreditiranje na duži period, naveo je Aleksa Lukić zvršni direktor Erste banke.

Sporazum su potpisali predsjednik upravnog Odbora Fonda Danilo Popović i Aleksa Lukić izvršni direktor Erste banke.
 


potpisivanje sporazuma

 

09.10.2009.
NARUČENI STANDARDI ZA PROJEKTOVANjE I STAMBENU IZGRADNJU

Arhitektonski fakultet uradiće za Crnogorski Fond za solidarnu  stambenu izgradnju Pravilnik standarda za projektovanje i stambenu izgradnju, koji bi trebalo da omogući kvalitetnu gradnju stambenih objekata prilagodljivih potrebama korisnika. To je predviđeno Sporazumom o poslovnoj saradnji koji su juče potpisali dekan Arhitektonskog fakulteta Goran Radović i predsjednik Odbora direktora Fonda Danilo Popović.

06.10.2009.
PLJEVLJA -
Predstavnici Crnogorskog Fonda za solidarnu stambenu izgradnju Danilo Popović, predsjednik Odbora i Borism Mihailović izvršni direktor uručili su  ključeve vlasnicima stanova stambenog objekta u Pljevljima koji su građeni  u okviru projekta "Hiljadu stanova solidarnosti".


Radove na izgradnji stambenog objekta sa 26 stambenih jedinica u Pljevljim, izvelo je   preduzeće "MD Momo" iz Berana.

Na svečanoj dodijeli ključeva, najavljena je saradnja sa Opštinom Pljevlja na izgradnji još jednog stambenog objekta sa 50 stanova.

 


Kliknite da bi  vidjeli fotografije

 


 

05.10.2009.
PREDSTAVNICI EKONOMSKOG FAKULTETA I CRNOGORSKOG FONDA ZA SOLIDARNU STAMBENU IZGRADNJU POTPISALI SPORAZUM O SARADNJI

Predstavnici Ekonomskog fakulteta i Crnogorskog Fonda za solidarnu stambenu izgradnju potpisali su Sporazum o poslovnoj saradnji koji predviđa da ova institucija izradi fizibiliti studiju koja se odnosi na izgradnju stanova solidarnosti, njihovu prodaju i izdavanje, kao i opravdanost otvaranja banke Fonda.

Sporazum su potpisali dekan Ekonomskog fakulteta, prof. dr Milorad Jovović i predsjednik Odbora direktora Fonda Danilo Popović.


 

Nakon završene projektne dokumentacije i predaje iste na tehničku kontrolu prišlo se izgradnji objekta „ B “ u Podgorici, a završetak radova i useljenje objekta očekuje se za nekoliko mjeseci.

 


OBJEKAT  B - Podgorica

 


U Crnogorskom fondu za solidarnu stambenu izgradnju u projekciji radova za narednu 2009.godinu, planira se nastavak izgradnje stambenih objekata na Kakarickoj gori, na urbanističkim parcelama dobijenim od Glavnog grada Podgorice. U narednom periodu na tom mjestu planirana je izgradnja 64 stambene jedinice, dok je izgradnja započetih objekata u Pljevljima (25), Beranama (90) Cetinju (52), i Budvi (36) u fazi završetka.

Pljevlja Berane Cetinje Budva


Osim planirane izgradnje i završetka stambenih jedinica u pomenutim opštinama, a nakon ustupanja katastarskih parcela od strane lokalnih samouprava većine crnogorskih opština, Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju u svojim aktivnostima za naredni period predvidio je izgradnju  stambenih jedinica u Baru, 86 u Budvi, 150 u Bijelom Polju 227, 145 u Nikšiću, 12 Žabljaku, 42 Rožajama, 25 Petrovcu, 22 Herceg Novom, 60 Plužinama, 24 Mojkovcu, 10 Andrijevici, 90 Cetinju, 50 Beranama i 50 Pljevljima.

Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju uradio je preliminarni Master Plan Eko–Sity za Opštinu Danilovgrad i kao Projekat predložio Opštini Danilovgrad i Vladi Crne Gore da se na području Opštine izgradi moderno ekološko naselje, odnosno grad sa optimalnim uslovima za humano stanovanje po svjetskim standardima, jedinstven u ovom dijelu Evrope.

Master plan je predat predstavnicima Skupštine Opštine Danilovgrad i predstavnicima Vlade Crne Gore i relevantnim institucijama na razmatranje.

 

 
U skoro svakoj crnogorskoj opštini Fond je, u saradnji sa lokalnom samoupravom i opstinskim sindikalnim povjereništvima, obezbjedio placeve za izgradnju. Trenutno stanje: